Puur strategie logo

Blog – Corona, een zegen of een vloek?

Is Corona een zegen of een vloek voor uw organisatie?

Een startende organisatie, goed begonnen en ineens is er Corona.

Een eerste lockdown is een feit en ook mijn opdrachtgevers besloten hun kantoren enkel te gebruiken voor essentieel overleg. 

In het begin was er de grote onzekerheid, alles is al spannend en nieuw als starter en ineens was er totale paniek, chaos, zeker in mijn hoofd en ik zal zeker niet de enige zijn geweest.

Welke keuzes gaan mijn opdrachtgevers maken? Heb ik straks als beginnend ondernemer nog wel opdrachten?

Inspiratie

Voorspelbaarheid is altijd min of meer mijn mantra geweest en ik ben zelf redelijk wars van het nemen van risico’s, deze probeer ik veelal te voorspellen, te analyseren of voorkomen, maar deze zag ik niet aankomen. Ik denk dan ook vooral in scenario’s en kansen of mogelijkheden.

Het is in deze tijd, voor vrijwel iedereen, soms moeilijk om positief te blijven. Dat ervaar ik zelf natuurlijk ook.

De crisis die ons allen heeft gegrepen kan goede kanten hebben ook al zien wij die niet altijd direct. We hebben namelijk ineens meer tijd gekregen (raar maar waar).

Geen reistijden, files of soms belachelijk lange werkdagen. Niet meer continu nadenken, peinzen, stressen en een “vol” hoofd hebben. Ook al is het af en toe best lastig bij thuiswerken om werk ook echt “uit te zetten”. En natuurlijk ook de andere kant; geen verjaardagen, borrels, etentjes, visite, gezelligheid, sporten of ontspanning. 

Duidelijkheid

Deze extra tijd heeft mij in ieder geval terug naar de basis gebracht en de redenen benadrukt waarom en hoe ik wilde gaan ondernemen. Ik ben dus teruggekeerd naar prioriteiten die ik misschien nooit duidelijk genoeg voor mijzelf geformuleerd had.

Het hebben van meer tijd zou je kunnen zien als een cadeau en het geeft je de kans om eens na te denken over je manier van werken, hoe je met anderen omgaat of zij met jou omgaan, wat je als mens of organisatie nu echt belangrijk vindt en waar je prioriteiten liggen of eigenlijk zouden moeten liggen.

Normaal gesproken krijg ik veel inspiratie van de collega’s bij opdrachtgevers, klanten en relaties van deze opdrachtgevers of bij potentiële nieuwe opdrachtgevers. Ook bij events of tijdens netwerken krijg ik vaak veel energie en nieuwe ideeën. Nu zijn die contactmomenten behoorlijk beperkt en schaars. Dat mis ik behoorlijk. 

Van iedereen waarmee ik praat, mee brainstorm, de tijd neem om ideeën uit te wisselen krijg ik input, kennis, nieuwe inzichten, een weerwoord, een mening of anders genoemd, inspiratie. Deze tijden zijn voor iedereen heel anders. 

Voor mij hebben de ervaringen rondom Corona wel enige bijzondere zaken naar de oppervlakte gebracht.

Corona heeft mij gedwongen om naar mijn eigen ondernemerschap en doelstellingen te kijken en er zijn best wel wat vragen geweest waar ik mee geworsteld heb;

 • Doe ik de juiste dingen en doe ik deze goed?
 • Volg ik nu echt mijn passie?
 • Wat wil ik bereiken op persoonlijk of zakelijk vlak?
 • Waar wil ik staan over 3 – 5 jaar?
 • Etc. 

Jarenlang ben ik keihard aan het werk geweest zonder al te veel na te denken over de consequenties hiervan voor mijzelf. De belangen van mijn opdrachtgevers of werkgevers staan immers voorop.

Ik heb echter zelf nooit echt de tijd GENOMEN om eens even stil te staan en écht na te denken.

Management consultancy MKB

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol het is geweest om even stil te staan, terug te kijken om jezelf en de organisatie in staat te stellen weer vooruit te laten kijken. Als ondernemer heb ik hierdoor meer en meer inspiratie en energie gekregen. Om organisaties te willen helpen ook die focus terug te krijgen, dat is namelijk exact de reden waarom ik Puur strategie ben gestart!

Gelukkig heb ik verschillende rollen waarbij ik met veel organisaties mag schakelen en op dit moment spreek ik erg veel mensen die uiten dat zij met de organisatie een beetje “vastzitten”.

Opmerkingen die ik hoor zijn onder andere;

 • Er is een lage volwassenheid binnen de organisatie
 • Er lijkt gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel te zijn
 • Wij hebben een reactief sales/ serviceapparaat dus we halen doelstellingen en targets niet
 • Gebrek aan aanpassend vermogen werkt ons tegen
 • Er is geen strategie of plan om uit de crisis te komen
 • Er wordt niet nagedacht over de periode ná Corona

Volledig platgeslagen; Er staat (nog) geen “duidelijke stip op de horizon”.

Er zijn kansen!

Veel organisaties hebben op dit moment voornamelijk focus op overleven en maken geen gebruik van de kansen die een crisis zoals deze ook biedt. Hoe ga je nu als organisatie de toekomst in?

Corona kan je als organisatie of werkgever inspireren (of dwingen) om eens goed na te denken over de strategie, doelstellingen, innovatie, de staat van de operatie of hoe het sales of serviceproces ingericht is.

Als leider van een organisatie kun je ook kijken of je de geleerde lessen uit de afgelopen 12 maanden kunt toepassen binnen de organisatie.

Onze verander methodiek

Mijn vraag van vandaag: 
Wat is úw plan? Wat zijn uw geleerde lessen? Waar ziet u uw uitdagingen?

Ik ben benieuwd of u zich herkent in deze blog en zou graag eens vrijblijvend willen sparren met andere ondernemers. Deze disruptieve tijd is daarvoor een logisch en mooi moment, toch? 

Staat u hiervoor open, om eens te sparren? Neem dan gerust contact op via https://puur-strategie.com/contact/

 

Gratis strategie kennismaking / sessie van 2 uur!

Heeft u behoefte aan een eerste globale blik op uw organisatie? Staat u ervoor open om eens echt te verdiepen en uw plannen te toetsen? maak dan NU gebruik van deze tijdelijke aanbieding! 2 uur sparren over uw plannen en doelstellingen.

Hartelijke groet, Ralph Drijver